Vindjeklant

5 tips voor netwerken

5 tips voor als je netwerken een beetje spannend vindt

Netwerken is essentieel voor ondernemers. Het ontmoeten van andere ondernemers is belangrijk. Als anderen weten wat jij doet en jij weet wat zij doen, dan ga je uiteindelijk elkaar doorverwijzen en levert het je nieuwe opdrachten op. Netwerken is een vorm van acquisitie zonder dat je jezelf echt hoeft te verkopen. Bij netwerken gaat het om elkaar leren kennen en het gunnen.

De laatste tijd spreek ik regelmatig (startende) ondernemers die netwerken spannend vinden en als een berg er tegenop zien. Als ik doorvraag heeft het vaak te maken met onzekerheid van de ondernemer want ‘wie zit er op mij te wachten?’ Daarnaast hebben ze het beeld dat ze zichzelf moeten verkopen en dat de pitch perfect moet gaan. Dan is netwerken opeens best spannend.

Ik geef je vijf netwerktips die je direct kunt inzetten om de berg van het netwerken te verkleinen.

 1. Zoek laagdrempelige netwerkbijeenkomsten
  Een goed voorbeeld van een laagdrempelige bijeenkomst is een Open Coffee. Bijna in iedere plaats in Nederland is wel een Open Coffee. Een keer per maand komen ondernemers bij elkaar om nieuwe mensen te ontmoeten. Iedereen is er met dat doel.
   
 2. Contact maken op de parkeerplaats of aan de bar
  Als je er tegenop ziet om tijdens een bijeenkomst zomaar op iemand af te stappen, dan kun je vooraf op andere manieren al contact maken. Bijvoorbeeld op de parkeerplaats. Er is een grote kans dat degene die op de parkeerplaats lopen ook naar de netwerkbijeenkomst gaan. Maak oogcontact en vraag of hij/zij ook naar de bijeenkomst gaat. Vervolgens stel je jezelf voor (ook hand geven en dus fysiek contact maken) en loop je samen naar binnen.
  Ook bij de bar kun je makkelijk contact maken. Vaak staan daar ook mensen alleen en daar heb je zo een praatje mee.
   
 3. Voorbereiding is belangrijk!
  Tijdens een netwerkbijeenkomst gaan mensen vragen wat je doet. Dus zorg dat je je pitch op orde hebt. Je hoeft het niet uit je hoofd te leren, maar wel de grote lijnen weten. Ingrediënten van een pitch zijn: Wie ben je, wat doe je en waarom moet de klant bij jou zijn.
  Bedenk ook vooraf hoeveel mensen je in ieder geval wilt spreken, want dan heb je een doel.
   
 4. Toon oprechte interesse in de ander
  Netwerken is mensen leren kennen en niet jezelf verkopen. Als jij echt geïnteresseerd bent in de ander, dan voelt hij/zij dat en gaat het gesprek als vanzelf. Vervolgens komt de gunfactor om de hoek kijken en zal deze persoon waarschijnlijk sneller voor jou reclame maken.
   
 5. Benoem het gewoon
  Zeg tegen je gesprekspartner dat je het netwerken een beetje spannend vindt. De ander zal dan alles in het werk stellen om jou op je gemak te laten voelen. En je zult merken dat dan voor jou de spanning er ook af is.

 

Deze blog is ook te lezen op ZZP Barometer.

Copyright © 2023 Vindjeklant | Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Website door WebKeizerin | Alle rechten voorbehouden.

Chat openen
Wat is je vraag?
Vindjeklant
Stel je vraag en je krijgt zo snel mogelijk een reactie terug van Adinda van Vindjeklant.