Vindjeklant

Gastblog Ellen mouthaan

Niet verzuipen op je gevoel

De meesten van ons kunnen zwemmen en zullen echt niet zo snel verzuipen. Ben jij ondernemer, dan is de kans dat je, figuurlijk gesproken, verzuipt ook niet zo groot. De vraag is alleen of “niet verzuipen” het doel is.

Zwemles

Zwemmen heb je waarschijnlijk geleerd van een badjuf of badmeester; je ouders brachten je naar de zwemles en zo haalde je je A, B en wellicht zelfs je C diploma. Vond je het heeeel leuk dat ging je nog door voor je zwemvaardigheidsdiploma’s. En was je een talentje? Dan mocht je wedstrijden gaan zwemmen.

Behoor je tot de weinige mensen in ons land die geen zwemles hebben gehad, dan is de kans groot dat je toch hebt leren zwemmen. Niet dat je een topzwemmer bent en dat je technisch goed zwemt, maar direct verzuipen doe je (gelukkig) niet.

Ellen Mouthaan - businesscoach

Op je gevoel

Met ondernemen is het eigenlijk andersom; de meeste ondernemers hebben juist geen opleiding tot ondernemer gevolgd. Geen juf of meester die geleerd heeft wat er komt kijken bij het ondernemen. Ben jij ondernemer dan is de kans groot dat je veel doet op je gevoel en je het vak afkijkt bij andere ondernemers. Net als de zwemmer zonder zwemles is de kans dat je verzuipt niet zo groot. De vraag is echter wel of je er alles uit haalt wat eruit is te halen.

Inzicht

Nu ben ik zelf ook zo’n ondernemer die is begonnen met ondernemen door het vak af te kijken van anderen en te werken op mijn gevoel. Ik verzoop niet, maar echt succesvol was ik ook niet.

Mijn weg om een succesvolle ondernemer te worden is begonnen met een stukje inzicht. Inzicht dat hulp vragen geen teken is van zwakte, maar juist een teken van kracht.

spijt

Nadat ik al een tijdje aan het ondernemen was, kreeg ik het gevoel dat ik meer in mijn mars had dan er uitkwam. Na echt heel veel getwijfel heb ik contact gezocht met een business coach.

Conclusie: Dit had ik veeeeel eerder moeten doen!  Hij heeft mij inzicht gegeven en mij op een andere manier laten kijken naar mijn onderneming.  Hierdoor ben ik vooral bewuster gaan ondernemen. Daarnaast vond ik het sparren met een professional erg inspirerend.

Kortom: Het inschakelen van hulp heeft van mij een betere en ook succesvollere ondernemer gemaakt. En wellicht het allerbelangrijkste: ik vind het ondernemen sindsdien ook veel leuker!  Het was het geld dubbel en dwars waard. Zonder deze coach was ik nooit zover gekomen en had ik ook nooit de stap gezet om zelf een opleiding te volgen tot business coach.

Ik heb altijd maar van één ding spijt gehad: dat ik niet veel eerder een business coach heb ingeschakeld.

Investeren in jezelf, zoals je ouders in jou investeerden

Voordat ik die stap zette om met een coach te werken, stelde ik mezelf de vraag wat me nu tegenhield . Draaide het nu echt om het geld of was het de trots van “ik kan het toch wel zelf”?

Uiteindelijk dacht ik aan de zwemlessen die mijn ouders voor mij hebben betaald. Ze hadden me ook zelf zwemmen kunnen leren. Was veel goedkoper geweest!

Door de zwemles van die lieve badjuf ben ik een goede zwemmer geworden. Verzuipen doe ik niet zo snel meer. En ja, die zwemlessen kostten geld, maar kennelijk vonden mijn ouders het belangrijk om dit geld in mij te investeren.

Waarom mocht ik dan geen geld investeren in mezelf, in het worden van een betere ondernemer?

Herkenbaar

Nu zijn de rollen omgedraaid; ik ben nu de coach die andere ondernemers helpt groeien. Om me heen zie ik ondernemers die maar niet die stap zet om met een coach te gaan samenwerken. “Mijn onderneming loopt wel, is coaching dan wel zinvol, het kost geld en ga ik dat er wel uithalen.????” Twijfels, twijfels, twijfels. Zo herkenbaar! Uiteindelijk draait het toch om de vraag “Ben ik het waard om in mezelf te investeren?”

Waarom niet?

Ben jij ook zo’n twijfelende ondernemer? Dat is echt herkenbaar, maar vraag jezelf vervolgens af wat maakt dat je zo twijfelt.

Denk aan de investering van je ouders in jouw zwemlessen. Jij was het waard! Zoals je het nu ook waard bent om in jezelf te investeren en samen met een businesscoach te werken aan je bedrijf.

Je kunt ondernemen zonder coaching, net zoals je kunt leren zwemmen zonder badjuf.
Verzuipen doe je waarschijnlijk niet, maar daar heb je dan ook alles mee gezegd.

Ben jij ook overtuigd dat je eigen business coach je een betere en blijere ondernemer maakt? 

Copyright © 2023 Vindjeklant | Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Website door WebKeizerin | Alle rechten voorbehouden.

Chat openen
Wat is je vraag?
Vindjeklant
Stel je vraag en je krijgt zo snel mogelijk een reactie terug van Adinda van Vindjeklant.