Vindjeklant

Gastblog Julia Keizer

De kunst van een onweerstaanbare pitch

Een goede pitch valt op!

Een goede pitch kan echt het verschil maken tussen aandacht trekken van je lievelingsklant of diegene volledig mislopen. Mij maak je blij als je me vraagt om je te helpen met je pitch. Door die ervaring heb ik vijf belangrijke dingen ontdekt die je pitch een boost kunnen geven. Hier zijn ze!

VIJF TIPS: 

  1. Trek meteen de aandacht met een krachtige openingszin

Je openingszin is als een haak die je publiek meteen moet grijpen. Stel je voor dat je op een feestje bent en iemand komt naar je toe met een saaie introductie. Grote kans dat je aandacht al snel afdwaalt, toch? Zorg ervoor dat je start met een krachtige, aantrekkelijke zin die nieuwsgierigheid wekt en de toon zet voor de rest van je pitch.

  1. Leg de focus op de voordelen

Mensen willen weten wat jouw product of dienst voor hen kan betekenen. Leg de nadruk op de voordelen in plaats van de functies. Wat gaan ze ermee winnen? Welke problemen los je voor ze op? Maak het persoonlijk en passend voor je publiek.

  1. Wees jezelf!

Misschien wel de allerbelangrijkste tip. Wees gewoon jezelf, doe je niet anders voor dan je bent en gebruik vooral geen andere woorden in je pitch dan je gebruikt in je dagelijks leven. Als je een goede pitch hebt uitgewerkt dan merk je vanzelf dat deze vloeiend en gemakkelijk je mond uitrolt, maar dat je wel telkens (op een andere manier) hetzelfde verhaal vertelt.

  1. Eis de aandacht op

Tijdens je pitch pikken mensen meestal maar een paar zaken op. Gebruik dus korte zinnen en woorden die echt in het oog (in dit geval oor ;-)) springen. Of leg extra de nadruk op de woorden die ze niet mogen vergeten. Gebruik woorden als: kenmerkend, uniek, bijzonder, stel dat…

  1. Oefenen, oefenen, oefenen!

Oefening baart kunst, ook als het om pitchen gaat. Oefen je pitch voor veel verschillende mensen, zodat je zelfverzekerd en vloeiend kunt pitchen. Wees ook voorbereid op onverwachte vragen of opmerkingen en speel hierop in met een glimlach.

Bonustip: leer je pitch nooit letterlijk uit je hoofd. Het moet vloeiend uit je mond rollen en vooral van jezelf en je eigen woorden zijn.

Nu je deze vijf tips hebt gelezen, kun je aan de slag met het (her)schrijven van je pitch. Hulp nodig? Je weet me te vinden. Het draait allemaal om overtuigend, relevant en boeiend zijn. Bezoek netwerkavonden en laat andere ondernemers jou onthouden aan je onweerstaanbare pitch!

Julia Keizer - websitecoach Vindjeklant

Copyright © 2023 Vindjeklant | Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Website door WebKeizerin | Alle rechten voorbehouden.

Chat openen
Wat is je vraag?
Vindjeklant
Stel je vraag en je krijgt zo snel mogelijk een reactie terug van Adinda van Vindjeklant.