Ondernemers helpen elkaar aan nieuwe opdrachten

Als zzp’er kun je niet zonder een goed netwerk. Het is handig als anderen jou helpen om aan opdrachten te komen. Soms kom ik ondernemers tegen die vertellen dat ze zich eenzaam voelen en hun oude collega’s missen. Als ik dan vraag of ze wel eens gaan netwerken, dan is het antwoord: “Ik heb niets met netwerkbijeenkomsten, daar voel ik me niet op mijn gemak.” Of “Ik heb geen zin om mezelf daar te verkopen”.

De betekenis van het woord netwerken in woordenboek.org is “Het leggen en onderhouden van contacten met andere mensen die je mogelijk ooit voordeel kunnen opleveren in je werk.” Er zijn verschillende manieren hoe en waar je kunt gaan netwerken.

Netwerkbijeenkomsten

Uiteraard zijn er overal (en als je wilt iedere dag) netwerkbijeenkomsten om naar toe te gaan. Vaak hebben deze bijeenkomsten een thema en kun je er ook iets van leren. Stel jezelf tot doel dat je op een netwerkbijeenkomst in ieder geval vijf mensen spreekt die je niet kent. Iedereen gaat daar tenslotte heen om te netwerken! Het is daarom jammer als je alleen maar de mensen spreekt die je toch al kent.
Als je op een bijeenkomst iemand hebt gesproken en kaartjes hebt uitgewisseld, dan nodig je elkaar uit op LinkedIn en dat is het dan meestal. Een gemiste kans! Nodig je gesprekspartner uit om een keer een kop koffie te gaan drinken. Leer iemand beter kennen en dan pas zit diegene echt in je netwerk.
Een actief netwerk zijn alle mensen die je kent en waar je regelmatig contact mee hebt. Dat betekent dat er ook een passief netwerk is. Dat zijn de mensen van wie je ooit een visitekaartje hebt gehad en die je daarna nooit meer gesproken hebt. Jaarlijks verdwijnt 37% uit je actieve netwerk naar je passieve netwerk als je geen contact hebt.

Koffie drinken

Daarom is koffie (of thee) drinken een prachtige tool om te blijven netwerken. Nodig mensen uit je passieve netwerk uit om weer eens bij te praten, dan behoren ze automatisch weer tot je actieve netwerk. Deze manier van netwerken is ook zeer geschikt voor mensen die niet naar massale netwerkbijeenkomsten willen gaan.

Via social media

Je kunt natuurlijk niet de hele week koffie drinken met iedereen. Maar als je wel contact wilt houden is social media een mooi medium. Laat af en toe iets van je horen door bijvoorbeeld op LinkedIn of Facebook een reactie te plaatsen onder een bericht. Of stuur een kort berichtje met de vraag hoe het met de ander is. Laat gewoon af en toe iets van je horen, op die manier blijf je in contact.

Netwerken is eigenlijk een levenslang sollicitatiegesprek. Het gaat er niet alleen om dat mensen jou kennen, maar vooral hoe ze over je denken. Dat bepaalt of ze met jou willen omgaan of niet.

Blog is inmiddels geplaatst op ZZP Barometer en bij Stichting ZZP Nederland