Vindjeklant

Omgaan met onverwachtse situaties

Ik ben telefonisch in gesprek met een ondernemer uit Harderwijk. Ze twijfelt of ze moet doorzetten met haar zaak of toch voor iets anders moet gaan. We zitten middenin een mooi gesprek en opeens gaat er keihard een alarm af… Ik schrik me rot! Eerst denk ik dat het het luchtalarm is, wat elke maand om 12.00 uur afgaat. Maar ja, het is pas 10.00 uur en niet de 1e dag van de maand… Ineens besef ik dat het brandalarm afgaat.

Zou het een oefening zijn? Ik zie nog niemand het pand verlaten. Maar plots gaat de nooddeur en zie ik mensen naar buiten gaan. De sirene is oorverdovend en ik zeg tegen de dame aan de telefoon dat ik toch even ga kijken op de gang. Ik doe mijn deur open en zie dat ik ingesloten zit. Zowel links als rechts zijn de deuren, door het afgaan van het brandalarm, vanzelf dichtgegaan en zit ik in een soort halletje. Oeps, dat voelt niet zo fijn.

Gelukkig kan de deur naar de trapportaal wel gewoon open. Ik zie hordes mensen de trap aflopen, want met de lift mag natuurlijk niet. Ik beëindig het telefoongesprek en loop met iedereen mee naar buiten.

Eenmaal buiten kijkt men elkaar een beetje verbaasd aan in de trant van ‘Is dit echt of niet?’ Mensen beginnen met elkaar te praten en er ontstaat een soort saamhorigheid. De meesten hebben elkaar nog nooit gesproken, omdat een ieder zijn eigen unit heeft en daar natuurlijk is om te werken.

Grappig om te zien is dat sommige mensen hun jas aan hebben en al hun spullen mee hebben genomen. En anderen (waaronder ikzelf) zonder jas en tas. Zo zie je maar dat iedereen anders reageert op onverwachtse situaties. Na ongeveer een kwartier bleek het vals alarm. De sensor was afgegaan door de stoom van een quookerkraan in een van de keukentjes.

Iedereen maakt onverwachte dingen mee zowel privé als zakelijk. Hoe ga je als ondernemer om met onverwachte situaties? Hoe reageer jij als het soms wat minder gaat?
Soms het fijn om hier met iemand over te sparren. Iemand die een frisse blik heeft, kritisch met je meekijkt en je nieuwe ideeën geeft.

Ik begeleid ondernemers op meerdere vlakken. Maak een gratis kennismakingsafspraak in mijn online agendaen dan kunnen we bespreken of en waarmee ik jou kan helpen.

Copyright © 2023 Vindjeklant | Website door Support by Juul | Alle rechten voorbehouden.