Het ondernemerschap in gemeentelijk programma

Woensdag 21 maart zijn de Gemeenteraadsverkiezingen. Als zzp’er ben je afhankelijk van het lokale beleid van de gemeente waar je gevestigd bent. Ken jij de standpunten van de lokale partijen op het gebied van ondernemerschap?

Als ambassadeur van Stichting ZZP Nederland (in Gelderland en Overijssel) ben ik betrokken bij een evenement voor de Gemeenteraadsverkiezingen in Zwolle. We organiseren een interactieve avond waar zzp’ers in gesprek gaan met de toekomstige gemeenteraadsleden en de beleidmakers.
Aan vijf thematafels gaan twee politici en zes zzp’ers met elkaar in gesprek. Geen debat of verkiezingscampagne voeren, maar luisteren naar de ondernemers aan tafel. Aan ieder tafel zit een gespreksleider die zorgt dat alles in goede banen wordt geleid en dat iedereen aan het woord komt.

Vanuit de politiek in Zwolle is er veel belangstelling omdat zij graag willen weten wat er speelt bij de ondernemers. De zzp’ers zijn wat sceptischer: ‘Ik heb niets met politiek’ of ‘het maakt toch niet uit wat ik stem, want ze doen toch wat ze zelf willen.’

Heel eerlijk? Ik heb ook altijd zo gedacht.
Sterker nog…. ik had me nog nooit verdiept in de programma’s van de partijen, laat staan wat ze doen op ondernemerschap.
Tot ik hoorde dat bij sommige gemeentes het zzpbeleid onder het armoedebeleid valt!

Deze gemeentes focussen op de ‘zielige’ zzp’ers die hobbymatig een bedrijfje zijn gestart en die het financieel niet redden. Gelukkig is dit slechts een klein percentage van al die zzp’ers die gewoon hun boterham kunnen verdienen met hun bedrijf. Maar als dit toevallig in jouw gemeente zo is en er komt een collegeakkoord waarin dit is opgenomen, dan kan dit wel degelijk gevolgen hebben voor jouw bedrijf.

Kijk voordat je gaat stemmen eens in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen en dan met name naar het ondernemersbeleid. Voor 44 gemeenten in Nederland kun je dit doen via de Stemwijzer.

Stichting ZZP Nederland en ZZP barometer willen graag weten hoe tevreden jij bent over de zzp-vriendelijkheid van jouw gemeente. Als je dit wilt vertellen, vul dan deze vragen in.

Ik wens je veel wijsheid op 21 maart en ik hoop dat in veel gemeentes een paragraaf over zzp’ers wordt opgenomen in het collegeakkoord.

 

Deze blog is ook te lezen op ZZP Barometer waar ik maandelijks een blog voor schrijf.