Vindjeklant

Netwerken

Het verschil tussen mannen en vrouwen

Er zijn veel netwerken alleen voor vrouwen in Nederland, zoals UVON, Bites & Business en WOMEN inc. en vele anderen. Maar er zijn weinig netwerken alleen voor mannen. Is er dan toch een verschil in netwerken tussen vrouwen en mannen?

Deze vraag komt uit het Vindjeklantspel Netwerken en roept altijd de nodige discussies op.

Wat is het verschil tussen twee vrouwen die netwerken en twee mannen die netwerken?

  1. Vrouwen praten ook over de privé-situatie
  2. Mannen staan naast elkaar
  3. Er is geen verschil

Wanneer ik deze vraag stel in een vrouwennetwerk, dan geeft 90% antwoord A aan.  Als je dit door vertaalt dan geeft dit aan dat vrouwen eerst willen weten wie de ander is, hoe ze privé zijn voordat ze zaken gaan doen. Dus mannen….dit is handig om te weten! Ligt een tipje van de sluier op over je privé-situatie en de gesprekken lopen vlotter.

Houding tijdens gesprek

Het antwoord op deze vraag is antwoord B: Mannen staan naast elkaar.

Als twee vrouwen een netwerkgesprek hebben staan ze recht tegenover elkaar. Als ze echt goed in gesprek zijn dan letten ze totaal niet op de omgeving. Ineens is iedereen weg en ze hebben er niets van gemerkt. Dat is een typisch vrouwendingetje.

Als twee mannen met elkaar in gesprek zijn, staan ze naast elkaar. Af en toe kijken ze elkaar aan en ze praten en scannen tegelijk de omgeving. Mannen zie je nooit recht tegenover elkaar staan, want dat ‘voelt’ niet goed.

Naast elkaar

Voor veel vrouwen is de volgende situatie herkenbaar. Ze staan recht tegenover een man en hebben een netwerkgesprek. Na ongeveer vijf minuten kijkt hij langs haar heen. Zijn ogen schieten van links naar rechts en hij kijkt wat er achter haar gebeurt. Wanneer de vrouw een beetje onzeker is, dan schieten haar gedachten door het hoofd als: ‘Ik ben zeker niet interessant genoeg’ of ‘Zie nu wel, mijn verhaal is echt niet goed’.
Tip:  Ga dan naast hem staan en praat gewoon verder, want er is niets aan de hand. Hij wil gewoon om zich heen kunnen kijken.

Tegen de mannen zeg ik altijd: “Nu moet je niet gelijk denken dat de vrouw die je zo indringend aankijkt, direct iets van je wil. Want vrouwen die netwerken nu eenmaal zo”.

Als je weer naar een netwerkbijeenkomst gaat observeer dan eens hoe mannen met elkaar praten en hoe vrouwen dit doen.
Succes met netwerken en doe er je voordeel mee.

Deze blog is gepubliceerd op ZZP Barometer.

Copyright © 2023 Vindjeklant | Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Website door WebKeizerin | Alle rechten voorbehouden.

Chat openen
Wat is je vraag?
Vindjeklant
Stel je vraag en je krijgt zo snel mogelijk een reactie terug van Adinda van Vindjeklant.